• Agenda
  • Verslagen
  • Hitlijst
  • Clips
  • Bands
  • Inschrijven
  • Voorwaarden
  • Boek een Band
  • Contact

Nieuws

(7/18) Benelux Semi-Finals: Interview CoverUp uit Delft 28-07-2014

The Clash of the Cover Bands, The BENELUX Semi-Finalists 2013/2014

Het 10e seizoen van 'The Clash of the Cover Bands, The BENELUX Edition 2013/2014' is aanbeland bij de BENELUX Semi-Finals die op zaterdagen 4 en 18 oktober a.s. worden gehouden in het prachtige Podium de Vorstin in Hilversum (main hall). Alle regionale rondes zijn geweest en van alle regio’s hebben de beste en populairste bands zich geplaatst bij de laatste 18 bands die verdeeld over de twee Semi-Finals ook nu weer worden beoordeeld in twee categorieën: vakjury en publieksstemmen. De winnaars én de nummers 2 in beide categorieën plaatsen zich voor de BENELUX Grand Finale die op zaterdag 20 december a.s. wordt gehouden in Nederlands grootste Poppodium 013 in Tilburg (main hall). Hier wordt de muzikale strijd om 'The Clash of the Cover Bands Awards 2013/2014' beslist en worden zowel de vakjury-winnaar als de publiekswinnaar beloond met een cd-contract met videoclip met plugging en distributie in de Benelux én een tour van 20 optredens. Beide winnaars mogen zich ook een jaar lang de beste of populairste coverband van de Benelux noemen.

De 18 bands die zich hebben weten te plaatsen voor de BENELUX Semi-Finals zijn zonder uitzondering van zeer hoog niveau en het zal dan ook de vorm van de dag zijn die bepaalt welke bands er uiteindelijk doorgaan naar de grote finale. Voor zowel de vakjury als het publiek wordt dit een zware klus. Alle bands hebben het afgelopen jaar keihard gewerkt om zowel muzikaal inhoudelijk als ook in hun podiumperformance het aanwezige talent optimaal te ontwikkelen en te benutten en staan nu voor één van de grootste uitdagingen in hun muzikale carrière. Hoe gaan ze om met de druk die een tv-productie met zich meebrengt? Lukt het ze weer om boven zichzelf uit te stijgen? Krijgen ze het publiek ademloos stil met de verplichte ballad, maar weten ze ook het publiek uitzinnig te krijgen? Hoe bereiden zij zich voor? Om u alvast een beetje kennis te laten maken met deze bijzondere topbands zullen we de komende negen weken elke maandag en donderdag voorstellen aan één van de hoofdrolspelers in de eindfase van deze boeiende muzikale strijd om 'The Clash of the Cover Bands Awards 2013/2014'.

CoverUp in Podium de Vorstin in HilversumNa drie weken zijn we bij de 7e band die staat te popelen zich voor te stellen: Funk & Soul CoverUp uit Delft. Zij won de Finale van de extra landelijke cyclus op 14 juni jl. in Podium de Vorstin in Hilversum en dit is het commentaar van de vakjury: 
9-mans Funk & Soul coverband CoverUp uit Delft e.o. wist in deze finale haar vorige optredens wederom te toppen. Met volle overgave, goed verzorgde sounds, uitstekende dynamiek en technisch op zeer hoog niveau wisten de negen topmuzikanten enorm te pieken en daarmee haar muzikale bagage optimaal te benutten. Het basisniveau van CoverUp groeit met de week en daarmee ook het zelfvertrouwen om wanneer het nodig is net weer iets extra’s te kunnen geven. Met uitgekiende arrangementen krijgen de individuele muzikanten ook de ruimte te laten horen en zien wat ze in huis hebben. Dit geeft ook een extra dimensie aan de presentatie die vanaf de eerste tonen boeiend en interactief is. Zowel binnen de band als ook met het publiek ontstaat hierbij een chemie die zeer indrukwekkend is. Met een goed opgebouwde set waarin nummers zaten als o.a. Tell Me van Joss Stone, Seven Nation Army van Ben L’Oncle Soul en Locked Out Of Heaven van Bruno Mars wist de band het gehele publiek flink aan het swingen te krijgen. Dit alles resulteerde uiteindelijk in de dik verdiende 1e plaats bij de vakjury en CoverUp staat in de 2nd BENELUX Semi-Final op 18 oktober a.s. om de muzikale strijd te mogen voortzetten om een plaats te bemachtigen in de BENELUX Grand Finale die op zaterdag 20 december plaatsvindt in Poppodium 013 in Tilburg. Drummer Dennis Meeder en Bassist Marc Muller werden door de vakjury uitgeroepen tot beste in hun categorie en zijn hiermee genomineerd voor de Individuele Awards die tijdens de BENELUX Grand Finale worden uitgereikt aan de beste muzikanten van dit seizoen.

Funk & Soul coverband CoverUp uit Delft

Kunnen jullie je in maximaal 5 zinnen voorstellen?
“Wij zijn CoverUp en komen uit de omgeving van Delft/Den Haag/Rotterdam. Wij spelen een mix van bekende covers en voorzien deze van een flinke dosis Funk & Soul. Alle bandleden hebben hun muzikale sporen ruimschoots verdiend en zijn stuk voor stuk actief geweest in andere geslaagde acts. Sinds enkele jaren hebben we onze krachten gebundeld in deze fantastische formatie die bestaat uit:
Esther van der Welle: vocals
Janneke Gebraad: backing vocals
Gregory Wolff: backing vocals
Dennis Meeder: drums
Marc Muller: bas
Freek Carels: gitaar
Miguel van den Berge: toetsen
Jochem van Oortmerssen: tenor saxofoon
Sjoerd Diebels: trompet.”

Wie zijn jullie muzikale helden? Door wie/wat zijn jullie muziek gaan maken?
“Bijna alle bandleden bespelen al sinds hun kinderjaren één of meerdere muziekinstrumenten. Zoals vaak ingegeven door ouders en/of school en soms via wat omzwervingen op het huidige instrument terecht gekomen. Onze muzikale voorkeuren zijn heel divers, variërend van Joss Stone, Stevie Wonder en Beyoncé tot de echte oude Jazz helden. Maar ook Tower of Power, Daft Punk en Pharrell Williams zijn inspiratiebronnen.”

Wat voor optredens hebben jullie vooral gedaan tot nu toe en wat is jullie doelstelling?
“We spelen geregeld op bedrijfsfeesten, zoals bijvoorbeeld voor de Rabobank of onlangs voor Pameijer. We stonden toen in de Cruise Terminal in Rotterdam samen met Jan Smit. Ook hebben we geregeld buitenoptredens, zoals tijdens het jaarlijkse ‘Midnight Shopping Festival’ in Zeist of de wielerronde van Oude-Tonge. In augustus staan wij in De Boerderij in Zoetermeer op een groots 35+ dansfeest en in september op een bedrijfsfeest in Theater De Stoep in Spijkenisse. 
Onze voornaamste doelstelling is dat we gewoon lekker muziek willen maken. Aangezien we een 9-persoons formatie zijn komen we vaak op de wat grotere podia, maar de kleinere kroegen schuwen we zeker niet. Vaak is daar namelijk de interactie met het publiek erg leuk.”

Hoe vaak treden jullie gemiddeld per jaar op?
“We streven naar 2x per maand spelen. Dat kunnen grotere optredens zijn, zoals hierboven genoemd, maar ook de wat kleinere optredens vinden we erg leuk. Vooral de diversiteit van optredens maak het interessant; de ene week sta je in een vol theater met een eigen kleedkamer, de andere week buiten in de stromende regen en kijken we uit over paraplu’s.”

Wat onderscheidt jullie van andere bands in jullie genre?
“Voor de herkenbaarheid spelen we covers, maar we geven hier wel bewust onze eigen draai aan. De meeste nummers voorzien we van een eigen arrangement of maken we op een andere manier muzikaal interessanter. We slaan dan 2 vliegen in één klap: we zijn beter ‘boekbaar’, want de meeste klanten zoeken toch een coverband en daarnaast houden we het voor ons zelf spannend door het muzikaal uitdagend te maken.”

Hoe stellen jullie de repertoirelijst samen?
“Dat gaat erg democratisch; ieder bandlid geeft een aantal nummers op die hij of zij graag zou spelen. We zetten al die potentiele nummers in een Excel sheet waarna een ieder zijn stem mag uitbrengen. De nummers met de meeste stemmen gaan we dan thuis voorbereiden en uitproberen in de oefenruimte. Voelt het goed en heeft een nummer potentie dan gaan we die verder uitwerken.”

Zijn jullie een democratische band of is er een duidelijke hiërarchie?
“Qua repertoirekeuze zijn we dus erg democratisch, maar ook qua hiërarchie zijn we dat. We kiezen er dan ook bewust voor om geen bandleider te hebben en vertrouwen op het ‘natuurlijke proces’ binnen de band. Uiteraard hebben sommige bandleden hun specifieke taakjes, want de ene persoon is nu eenmaal beter in het regelen van optredens of het verzorgen van PR en communicatie dan de ander. Maar dat soort zaken kunnen ook moeiteloos worden overgenomen door een ander bandlid.”

Hoe benaderen jullie de nummers? Wil je zo dicht mogelijk bij het origineel blijven of hebben jullie de intentie om de nummers een eigen smoel te geven?
"Daar hebben we eigenlijk al antwoord op gegeven; de meeste nummers proberen we een eigen draai te geven.”

Is het afgelopen jaar verandering gekomen in deze benadering? Hoe kijken jullie daar nu tegenaan?
“Nee, eigenlijk niet. We hadden deze keuze al bewust gemaakt om ons te kunnen onderscheiden van de vele coverbands die ons land rijk is. En we hebben die benadering nog steeds. Waar we voorheen misschien wat oudere hits gingen oppakken, kiezen we nu wel vaker voor recentere hits. We merken namelijk dat dit goed aanslaat bij het publiek.”

De mogelijkheden voor bands om te spelen zijn de afgelopen jaren sterk verminderd en als band moet je steeds meer onderscheidend zijn. Hoe gaan jullie hier mee om?
“Het coverband landschap is erg groot en divers. Het is gewoon moeilijk om je in ‘de picture’ te spelen bij klanten en podia. Tot nu toe slaat onze formule echter goed aan en komen klanten ook zelf bij ons aankloppen. We blijven echter ook proactief optredens zoeken om minder afhankelijk te zijn van de markt en omdat we gewoon vaak willen spelen.”

CoverUp in Podium de Vorstin HilversumCoverUp in Podium de Vorstin HilversumCoverUp in Podium de Vorstin Hilversum 

Hoe zijn jullie tot het besluit gekomen om je in te schrijven voor The Clash of the Cover Bands?
“Dat was eigenlijk een spontane actie van Dennis, onze drummer. Hij was bekend met het fenomeen ‘The Clash of the Cover Bands’ en besloot ons op een zondagavond in te schrijven en gewoon te zien wat er ging gebeuren. En dat hebben we geweten! 3x uitgeroepen tot vakjury-winnaar in zowel de Kwart-, Halve als Regio-Finale en daarnaast zijn Dennis en Marc genomineerd als respectievelijk ‘beste drummer’ en ‘beste bassist’. We kunnen nog steeds niet helemaal geloven dat we zover zijn gekomen en kijken ook erg uit naar alles wat nog komen gaat.”

Wat heeft The Clash of the Cover Bands tot nu toe voor jullie betekend? Wat zijn de belangrijkste effecten geweest?
"‘The Clash’ is een ervaring op zich. De hele entourage, het samenzijn met de andere bands, de coachingsmomenten. Alles is één groot avontuur. En als je dan ook nog op de gerenommeerde podia van Nederland mag spelen dan is het feest compleet.”

Wat zijn voor jullie de voor- en nadelen van het deelnemen aan ‘The Clash’?
“Eigenlijk heeft ‘The Clash’ voor ons alleen maar voordelen. Dat heeft zeker te maken met het feit dat we zover zijn gekomen en nu in de Semi-Finals staan, maar ook het constant werken en verbeteren aan jezelf is iets waar je bewust en onbewust mee bezig bent. Je richt de pijlen toch steeds op de volgende ronde en op het overtreffen van je eigen optreden, zowel muzikaal als qua performance. Het maakt je bewuster van jezelf, je spel en je voorkomen. En dat kan alleen maar positief zijn. 
Een klein nadeel is wel dat we minder snel gaan met het instuderen van nieuw repertoire. We waren aan het begin van dit avontuur van plan om ons repertoire nog meer uit te breiden om zo nog flexibeler te worden qua type optreden, maar dat pakken we dan na 20 december wel weer op ;-).”

Wat is jullie mooiste herinnering (tot nu toe) in ‘The Clash’?
“Het is erg moeilijk om één specifiek moment te noemen. Eigenlijk waren alle optredens tijdens de Clash prachtige momenten, maar als we dan toch iets moeten noemen dan waren het de momenten waarop de uitslag bekend werd gemaakt; als band bij elkaar, gespannen, onzeker (zouden we…?)…. En dan dat moment van ontlading! Elkaar feliciteren, helemaal blij, gelukkig en trots op onze gezamenlijke prestatie. …en dan stiekem alweer nadenken over de volgende ronde.”

De regionale rondes zijn jullie goed doorgekomen. Waar staan jullie ten opzichte van de andere 17 bands in de BENELUX Semi-Finals?
“Om heel eerlijk te zijn hebben we geen flauw idee. Wat we wel weten is dat we vertrouwen hebben in ons eigen kunnen, weten wat onze sterke (en minder sterke) punten zijn en dat we vooral plezier gaan hebben.”

Kennen jullie je ‘tegenstanders’ in de BENELUX Semi-Finals? En waar denken jullie t.o.v. hen te staan?
“Wij kennen alleen de Belgische band Men & a Lady. In alle rondes die wij tot nu toe hebben doorlopen waren wij steeds de vakjury-winnaar en zij de publiekswinnaar. Dat heeft ons wel dichter bij elkaar gebracht en achter de schermen is het dan ook erg gezellig. En dat is natuurlijk ook prachtig aan deze competitie; dat er muzikale vriendschappen ontstaan. Iedere band die in deze Semi-Finals staat is gewoon goed, anders haal je deze rondes überhaupt niet. We weten ook dat we alles uit de kast moeten halen om de finale te bereiken. We kijken dus voornamelijk naar onszelf en niet zo zeer naar de andere deelnemers. Maar we gaan voor en na ons eigen optreden wel genieten van alle andere bands, want het staat wel vast dat het een mooie avond gaat worden.”

Wat zijn jullie sterke en minder sterke punten?
“Muzikaal zijn wij sterk. Ieder bandlid beheerst zijn instrument zoals het hoort, maar weet dat tegelijkertijd ook om te zetten in een collectief geluid. Als we bijvoorbeeld tijdens een oefensessie wat gaan jammen ontstaat er direct chemie en is het speelplezier compleet. Tijdens de rondes van ‘The Clash’ zijn we ons bewuster geworden van onze podiumpresentatie; meer interactie met het publiek, beweging op het podium, kleding, lichtplan, gewoon het hele plaatje. En zeker met de aankomende tv-opnames voor de deur houden wij ons nog meer bezig met het visuele aspect. Het moet bij wijze van spreken ook aantrekkelijk zijn met het geluid uit.”

Op welk(e) punt(en) hebben jullie je het afgelopen jaar het meest kunnen ontwikkelen?
“Dat zijn de zaken die we bij de vorige vraag aangaven; voornamelijk de podiumpresentatie is bij ons erg belangrijk geworden. Waren we voorheen puur muzikaal bezig, nu werken we hard aan ‘de show’. Als wij zelf als publiek naar een band staan te kijken willen we ook graag dat er ‘iets’ gebeurd op het podium. Met diezelfde insteek benaderen wij nu ook onze eigen optredens.”

Waar denken jullie over drie jaar te staan?
“Ons doel is plezier beleven aan het muziek maken, het beste uit ons zelf te halen en tegelijkertijd het publiek te vermaken. Als we die drie zaken kunnen verenigen is ons plan geslaagd.”

Hoe was het om op de grote(re) podia te spelen?
“Het voelt alsof je in een gespreid bedje terecht komt. Alles is perfect geregeld; backstage ruimtes waar je je rustig kunt voorbereiden, goede faciliteiten zoals het licht en geluid. Grotere podia ademen per definitie professionaliteit uit en dat is erg fijn.”

Wat vinden jullie zelf het sterkste nummer dat jullie gespeeld hebben tijdens jullie deelname aan ‘The Clash’?
“We hebben flink wat repertoire om uit te kiezen, maar zijn erg trots op onze ‘The Clash’ set. Nummers waarbij ieder bandlid zich goed voelt, energie krijgt, dat is waar we naar zochten. Eén nummer is dan ook lastig om te noemen, maar muzikaal gezien vinden wij Tell me about it van Joss Stone erg sterk. We hebben het arrangement aangepast en een aantal korte solo momenten toegevoegd zodat we als band kunnen laten zien wat we in huis hebben. En publiekslievelingen als Get Lucky van Daft Punk doen het natuurlijk altijd goed.”

Hebben jullie bepaalde rituelen/gewoontes voordat jullie gaan optreden?
“Als band komen we altijd ruim van tevoren bij elkaar en zorgen dat we alles op orde hebben; instrumenten, kleding enz. Tijdens ‘The Clash’-avonden gaat een ieder dan meestal even zijn eigen weg, wat praten met bekenden en even rustig tot zichzelf komen. Een half uurtje voor showtime komen we weer bij elkaar en dan is ‘het bandgevoel’ direct aanwezig. Iedereen weet wat ie moet doen en heeft ook het volste vertrouwen in de ander. En om met dat gevoel het podium op te stappen geeft je zelfvertrouwen wat weer ten goede komt aan het eigen spel.”

Stel dat jullie ‘The Clash of the Cover Bands Award’ zouden winnen, welk nummer zouden jullie dan kiezen om als single uit te brengen? Wordt het dan een cover of een eigen nummer? En waarom juist dát nummer?
“Daar hebben we eigenlijk nog helemaal niet over nagedacht. Dat voelt een beetje als ‘de Goden verzoeken’ en doen we dan ook liever pas na de finale. We weten wel dat we graag advies krijgen van de organisatie achter ‘The Clash of the Cover Bands’. Met hun jarenlange ervaring en kijk op de hedendaagse muziekindustrie is er zeker een goede keuze te maken.”

Willen jullie verder nog iets kwijt?
“We zijn erg blij en trots dat we de Semi-Finals hebben mogen bereiken. Het kriebelt nu al en we kunnen niet wachten om op het podium te stappen van De Vorstin in Hilversum. We willen wel alvast de organisatie bedanken voor deze goed georganiseerde competitie en alle technici van het licht en geluid die ons de afgelopen rondes hebben ondersteund. We ervaren het als één groot feest en genieten van iedere minuut die we mogen meemaken!”

Lees ook de interviews van:
L!NC uit Breda
Homemade Water uit Delft
Cups and Plates uit Middelbeers
7NA uit Enter
Men & a Lady uit Scherpenheuvel (B)
PepperJack uit Weert
STEAM uit Olen (B)
Frank & The Silly Symphonies uit Den Haag
Schmimanski uit Enschede
Barking Bruce uit Antwerpen (B)
Maelox uit Groningen
Way Beyond uit Dirksland
SH!ZL uit Tiel
The Joe Cocker Connection uit Antwerpen (B)
Bakkeliet uit Alphen
Rockbaas uit Bussum
Eagles Road uit Luik (B)


Inschrijven
Speel jij in een cover-/tributeband en zijn jullie klaar om de hele Benelux te veroveren? Geef je dan op voor de volgende editie van 'The Clash of the Cover Bands – The BENELUX Edition’! Hier kun je je inschrijven voor de volgende editie van de grootste bandcompetitie van de Benelux! Op deze website vind je meer informatie over deze spectaculaire bandcompetitie.


The Clash of the Cover Bands is powered by:

Uw logo ook hier? Podiuminfo Koch RockMuZine Artists & Bands Booking Agency
Artists & Bands Booking Agency Sound Vision Studio David Eden Maxazine USA Music Import
EVANS SONOR Ticketmaster Uw logo ook hier? Festivalinfo


Disclaimer Copyright © 2009 - 2024 The Clash of the Cover Bands