• Agenda
  • Verslagen
  • Hitlijst
  • Clips
  • Bands
  • Inschrijven
  • Voorwaarden
  • Boek een Band
  • Contact

Nieuws

(5/18) Benelux Semi-Finals: Interview Men & a Lady uit Scherpenheuvel (B) 21-07-2014

The Clash of the Cover Bands, The BENELUX Semi-Finalists 2013/2014

Het 10e seizoen van 'The Clash of the Cover Bands, The BENELUX Edition 2013/2014' is aanbeland bij de BENELUX Semi-Finals die op zaterdagen 4 en 18 oktober a.s. worden gehouden in het prachtige Podium de Vorstin in Hilversum (main hall). Alle regionale rondes zijn geweest en van alle regio’s hebben de beste en populairste bands zich geplaatst bij de laatste 18 bands die verdeeld over de twee Semi-Finals ook nu weer worden beoordeeld in twee categorieën: vakjury en publieksstemmen. De winnaars én de nummers 2 in beide categorieën plaatsen zich voor de BENELUX Grand Finale die op zaterdag 20 december a.s. wordt gehouden in Nederlands grootste Poppodium 013 in Tilburg (main hall). Hier wordt de muzikale strijd om 'The Clash of the Cover Bands Awards 2013/2014' beslist en worden zowel de vakjury-winnaar als de publiekswinnaar beloond met een cd-contract met videoclip met plugging en distributie in de Benelux én een tour van 20 optredens. Beide winnaars mogen zich ook een jaar lang de beste of populairste coverband van de Benelux noemen.

De 18 bands die zich hebben weten te plaatsen voor de BENELUX Semi-Finals zijn zonder uitzondering van zeer hoog niveau en het zal dan ook de vorm van de dag zijn die bepaalt welke bands er uiteindelijk doorgaan naar de grote finale. Voor zowel de vakjury als het publiek wordt dit een zware klus. Alle bands hebben het afgelopen jaar keihard gewerkt om zowel muzikaal inhoudelijk als ook in hun podiumperformance het aanwezige talent optimaal te ontwikkelen en te benutten en staan nu voor één van de grootste uitdagingen in hun muzikale carrière. Hoe gaan ze om met de druk die een tv-productie met zich meebrengt? Lukt het ze weer om boven zichzelf uit te stijgen? Krijgen ze het publiek ademloos stil met de verplichte ballad, maar weten ze ook het publiek uitzinnig te krijgen? Hoe bereiden zij zich voor? Om u alvast een beetje kennis te laten maken met deze bijzondere topbands zullen we de komende negen weken elke maandag en donderdag voorstellen aan één van de hoofdrolspelers in de eindfase van deze boeiende muzikale strijd om 'The Clash of the Cover Bands Awards 2013/2014'.

Men & a Lady in Podium de Vorstin HilversumZoals vorige week aangekondigd stelt vandaag Rock 'n Roll coverband Men & a Lady uit Scherpenheuvel zich voor. De vakjury zei over deze publiekswinnaar van de Regio-Finale van de extra landelijke cyclus (i.v.m. het 10-jarige bestaan van The Clash of the Cover Bands) op 14 juni jl. in Podium de Vorstin in Hilversum: Met een finale waarin alle bands op hoog niveau staan te spelen en de onderlinge verschillen klein zijn is het knap als je als band toch een verschil weet te maken. Dit was ook het geval met 6-mans Rock ’n Roll coverband Men & a Lady uit Scherpenheuvel (B). De vijf topmuzikanten weten met enorme passie maar zonder de discipline uit het oog te verliezen een boeiend en swingend muzikaal tapijt neer te leggen waarop de leadzangeres optimaal kan presteren. Ook voor Men & a Lady geldt dat zij op het juiste moment enorm weten te pieken en met een goed doordachte setlist het publiek vanaf de eerste tonen aan zich weet te binden. Met nummers als o.a. Hallelujah I Love Her So van Ray Charles, Son Of A Preacherman van Dusty Springfield en een zeer innemende uitvoering van Guilty van Bonnie Raitt wist de band onder leiding van een excellerende leadzangeres de meeste publieksstemmen binnen te spelen. Men & a Lady staat als winnaar van de Public’s Favourite Award bij de beste 18 bands van dit seizoen die op 4 en 18 oktober a.s. in de BENELUX Semi-Finals gaan strijden om een plaats in de BENELUX Grand Finale die op zaterdag 20 december a.s. plaatsvindt in Poppodium 013 in Tilburg. Leadzangeres Melissa Grouwels werd door de vakjury uitgeroepen tot beste vocalist(e) van deze avond en is hiermee genomineerd voor de Individuele Awards die tijdens de BENELUX Grand Finale worden uitgereikt aan de beste muzikanten van dit 10e The Clash-seizoen.

Rock 'n Roll coverband Men & a Lady uit Scherpenheuvel (B)

Kunnen jullie je in maximaal 5 zinnen voorstellen?
“M&L is all about having a good time. Wij zijn een hechte vriendengroep die oude hits in een nieuw kleedje steekt. De band bestaat uit vijf mannen en één vrouw, onze zangeres Melissa, vandaar de naam Men and a Lady. Tijdens een optreden wordt het publiek op sleeptouw genomen doorheen de muziekgeschiedenis van de jaren vijftig tot nu. We proberen een hoog muzikaal niveau te combineren met speelplezier op het podium. Melissa Grouwels is onze zangeres. Bassist Dries Verstraeten ondersteunt haar als vocalist. Lawrens Buyckx is toetsenist, Pieter-Jan Steverlinck gitarist en Karl bespeelt de drums. Frank Düring is onze saxofonist. De band komt uit het Vlaams-Brabantse Scherpenheuvel.”

Wie zijn jullie muzikale helden? Door wie/wat zijn jullie muziek gaan maken?
“M&L is gegroeid uit de twaalfkoppige Rock ‘n Roll-bigband ‘Ben Eih & the Horny Horns’, die zijn mosterd vooral haalt bij de Rock ‘n Roll-helden uit de fifties: Elvis Presley, Chuck Berry, Little Richard, Jerry Lee Lewis,… Zij zijn er met zekerheid de reden van dat Lawrens piano is gaan spelen. Zij liggen mee aan de basis van de muziek zoals wij die vandaag kennen, en zijn zo zeker ook onze helden. Pieter Jan wist dat hij gitaar wilde kunnen spelen toen hij rond 1991 voor het eerst Slash hoorde spelen.”

Wat voor optredens hebben jullie vooral gedaan tot nu toe en wat is jullie doelstelling?
“Wij hebben deze band speciaal opgericht omdat we met Ben-Eih (12 man sterk) niet meer binnen raakten in die typisch Belgische cafeetjes. Met Men and a Lady konden we terug in dat circuit gaan spelen. Die atmosfeer laat vaak een prima interactie met het publiek toe. Daarnaast speelden we eigenlijk overal waar men ons nog vroeg: trouwpartijen, publieke optredens, privéfeesten, bedrijfsfeesten. Onze doelstelling is eenvoudig: het publiek en onszelf keihard amuseren, en dat voor een correcte prijs. We aim at giving our audience a lot of bang for the buck. Enkele maanden geleden besloten we ook eigen nummers te maken. Hiermee waren we volop bezig toen het The Clash-avontuur startte. In de toekomst willen we ons verder toeleggen op het toevoegen van eigen nummers en nieuwe covers.”

Hoe vaak treden jullie gemiddeld per jaar op?
“De band bestaat ongeveer twee jaar. We treden gemiddeld één keer per maand op.”

Wat onderscheidt jullie van andere bands in jullie genre?
“De dynamiek op het podium, de vocale veelzijdigheid van onze zangeres, de muzikale meerwaarde van een saxofonist voor een voor het overige typische groepsopstelling, de aandacht die wij besteden aan de presentatie van de band (frisse, stijlvolle outfits), …”

Hoe stellen jullie de repertoirelijst samen?
“Dat is een heel organisch proces. Wij hebben het met elkaar voortdurend over nummers waarvan we vinden dat de band die ab-so-luut moeten spelen. Buiten het feit dat wij één of ander nummer graag moeten willen spelen, moeten we er ook van overtuigd zijn dat het nummer in kwestie een publiek kan boeien.”

Zijn jullie een democratische band of is er een duidelijke hiërarchie?
“Iedereen komt met voorstellen, en elke beslissing gebeurt in groep. Er is geen leider die uiteindelijk knopen doorhakt, en dat is volgens ons de sterkte van Men and a Lady.”

Hoe benaderen jullie de nummers? Wil je zo dicht mogelijk bij het origineel blijven of hebben jullie de intentie om de nummers een eigen smoel te geven?
“Hoewel we meestal van de originele versie vertrekken, wordt elk nummer in onze handen al snel tot iets nieuws geboetseerd, zowel naar structuur als zuiver muzikaal. Bij dit laatste houden we rekening met de functie van het nummer in onze setlist en met de mogelijkheden van elke muzikant.”

Is het afgelopen jaar verandering gekomen in deze benadering? Hoe kijken jullie daar nu tegenaan?
“Eigenlijk niet. De reacties van het publiek tijdens onze drie optredens binnen het The Clash of the Cover Bands-parkoers hebben aangetoond dat we de juiste nummers in ons repertoire hebben om een sterke setlist uit te puren.”

De mogelijkheden voor bands om te spelen zijn de afgelopen jaren sterk verminderd en als band moet je steeds meer onderscheidend zijn. Hoe gaan jullie hier mee om?
“Gezien het feit dat wij allen nog een drukke baan hebben, mogen wij helemaal niet klagen over het aantal optredens dat we jaarlijks spelen. Daarbij komt dat vijf van de zes muzikanten van Men and a Lady ook nog lid zijn van Ben-Eih en The Horny Horns (en van nog andere bands). Bovendien halen wij erg veel plezier en energie uit samen repeteren. Als het al eens een maand wat minder gaat, wordt er steeds hard gerepeteerd.”

Men & a Lady Podium de Vorstin HilversumMen & a Lady Podium de Vorstin HilversumMen & a Lady Podium de Vorstin Hilversum

Hoe zijn jullie tot het besluit gekomen om je in te schrijven voor The Clash of the Cover Bands?
“Een vijftal jaar geleden namen we deel met Ben-Eih & The Horny Horns. Dit was een prettige ervaring en voor herhaling vatbaar.”

Wat heeft The Clash of the Cover Bands tot nu toe voor jullie betekend? Wat zijn de belangrijkste effecten geweest?
“The Clash presenteert je als band een aantal specifieke uitdagingen. Zo word je ertoe verplicht je hele performance te overdenken. Vooreerst moet je zorgen voor een gebalanceerde setlist die binnen de beperkte speeltijd het publiek meeneemt van start naar apotheose. Ten tweede ben je het aan jezelf verplicht de jurycommentaren ernstig te nemen en je act bij te schaven waar nodig. Ten derde wilden we het publiek visueel wat te bieden door onszelf in een nieuwe podiumoutfit te stoppen en door tijdens onze show voor beweging en dynamiek op het podium te zorgen.
The Clash heeft voor ons steeds een behoorlijke logistieke operatie met zich meegebracht. Gelet op de verre verplaatsingen naar Nederland, hebben we onze fans steeds een totaalpakket willen aanbieden met daarin de inkom op de shows en een busreis, zodat elke show van onze band voor hen én voor ons een hele uitstap werd. The Clash heeft onze band verder de unieke kans gegeven zich herhaaldelijk te meten tegen andere bands, die ook telkens het beste van zichzelf gaven.
Tot slot haalden wij door onze deelname aan The Clash regelmatig de pers in België.”

Wat zijn voor jullie de voor- en nadelen van het deelnemen aan ‘The Clash’?
“De voordelen zijn talrijk. Zoals eerder gezegd verplicht onze deelname aan The Clash ons ertoe onze hele act op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Daarvan zullen we altijd en op alle fronten de vruchten kunnen plukken. De jurycommentaar, die op jarenlange ervaring gestoeld is, was daarbij erg nuttig. We hebben verder veel geleerd van de bands die met ons het podium deelden. Binnen de groep groeiden we ook allemaal meer naar elkaar, met samen een doel voor ogen. De deelname leverde ons persaandacht op. Maar vooral, we hebben tot hiertoe veel plezier gemaakt. Nadelen zien wij niet echt.”

Wat is jullie mooiste herinnering (tot nu toe) in ‘The Clash’?
“Onze overwinning in de Kwartfinales in Eindhoven. Hoewel het tijdstip van ons optreden het ons onmogelijk had gemaakt veel achterban op te trommelen, werden we publiekswinnaar nadat het publiek - dat dus quasi volledig bestond uit de aanhang van de andere bands – tijdens onze show volledig uit zijn dak was gegaan. Voor wat onze zangeres betreft ongetwijfeld haar nominatie als beste zangeres van de wedstrijd tot dan toe.”

De regionale rondes zijn jullie goed doorgekomen. Waar staan jullie ten opzichte van de andere 17 bands in de BENELUX Semi-Finals?
“In dit deel van de wedstrijd doen enkel nog steengoede bands mee. We zijn er fier op dat wij daarbij mogen horen. Wie de beste is, zal pas blijken als de beker in de lucht wordt gestoken.”

Kennen jullie je ‘tegenstanders’ in de BENELUX Semi-Finals? En waar denken jullie t.o.v. hen te staan?
“We hebben tot nu toe steeds ons huiswerk gedaan. We keken telkens naar wie onze uitdagers waren, en hoe zij hun act brengen. Vaak zitten er erg goede muzikanten bij de andere bands. Een live optreden is erg vluchtig. Je krijgt telkens maar één kans. Op elke gegeven dag kan je echter als band boven jezelf uitstijgen. Wij gaan proberen het verschil te maken door een goede muzikale prestatie te combineren met een beweeglijke performance, zodat ons publiek niet enkel wat te horen maar ook iets te zien krijgt.”

Wat zijn jullie sterke en minder sterke punten?
"Hoe harder je best doet om het goed te doen, hoe duidelijker het wordt hoeveel parameters je daarvoor onder controle moet kunnen krijgen. Wij zijn ons bewust van de groeimarge die er nog is, en tegelijkertijd ook van de grenzen daaraan.
Anderzijds zijn wij een hechte groep die graag doet wat ze doet, en dat straalt ook af op ons publiek. We geloven in wat we doen, we geven wat we hebben, en slagen er altijd wel in ons publiek met een glimlach naar huis te sturen.”

Op welk(e) punt(en) hebben jullie je het afgelopen jaar het meest kunnen ontwikkelen?
“We zijn minder snel tevreden als voorheen en konden het muzikale niveau zo opnieuw een stapje hoger tillen zonder het speelplezier aan te tasten.”

Waar denken jullie over drie jaar te staan?
“Nog steeds voor een publiek dat zin heeft om ons te zien spelen.”

Hoe was het om op de grote(re) podia te spelen?
“Te gek! Het geeft een band de ruimte om voor dynamiek te zorgen op het podium. Ik denk dat de (overigens zeer knappe foto's) van de ronde in De Vorstin (Hilversum) aantonen dat we dat podium konden vullen met onze performance.”

Wat vinden jullie zelf het sterkste nummer dat jullie gespeeld hebben tijdens jullie deelname aan ‘The Clash’?
“Hoewel elk van ons daar allicht wel een andere mening over zal hebben, laat I’ve Got The Music In Me van Kiki Dee wel toe alle kwaliteiten van M&L volledig te benutten.”

Hebben jullie bepaalde rituelen/gewoontes voordat jullie gaan optreden?
“Niet zoals voetballers dat vaak hebben. Wel proberen we voor onze show samen te eten. Zo koppelen we het nuttige aan het aangename en kan er op een ontspannen manier naar het optreden worden toegeleefd.”

Stel dat jullie ‘The Clash of the Cover Bands Award’ zouden winnen, welk nummer zouden jullie dan kiezen om als single uit te brengen? Wordt het dan een cover of een eigen nummer? En waarom juist dát nummer?
“Daar zal eerst nog wel een keer moeten over gediscussieerd worden, vermoed ik. Het zal meer dan waarschijnlijk een cover worden aangezien we in de eerste plaats een coverband zijn en ten tweede omdat we nog aan onze eigen nummers aan het sleutelen zijn.”


Lees ook de interviews van:
L!NC uit Breda
Homemade Water uit Delft
Cups and Plates uit Middelbeers
7NA uit Enter
PepperJack uit Weert
CoverUp uit Delft
STEAM uit Olen (B)
Frank & The Silly Symphonies uit Den Haag
Schmimanski uit Enschede
Barking Bruce uit Antwerpen (B)
Maelox uit Groningen
Way Beyond uit Dirksland
SH!ZL uit Tiel
The Joe Cocker Connection uit Antwerpen (B)
Bakkeliet uit Alphen
Rockbaas uit Bussum
Eagles Road uit Luik (B)


Inschrijven

Speel jij in een cover-/tributeband en zijn jullie klaar om de hele Benelux te veroveren? Geef je dan op voor de volgende editie van 'The Clash of the Cover Bands – The BENELUX Edition’! Hier kun je je inschrijven voor de volgende editie van de grootste bandcompetitie van de Benelux! Op deze website vind je meer informatie over deze spectaculaire bandcompetitie.


The Clash of the Cover Bands is powered by:

SONOR USA Music Import Artists & Bands Booking Agency Ticketmaster Koch
RockMuZine Uw logo ook hier? Artists & Bands Booking Agency Sound Vision Studio David Eden
Festivalinfo Maxazine Podiuminfo Uw logo ook hier? EVANS


Disclaimer Copyright © 2009 - 2024 The Clash of the Cover Bands