• Agenda
  • Verslagen
  • Hitlijst
  • Clips
  • Bands
  • Inschrijven
  • Voorwaarden
  • Boek een Band
  • Contact

Nieuws

(15/18) Benelux Semi-Finals: Interview The Joe Cocker Connection uit Antwerpen (B) 25-08-2014

The Clash of the Cover Bands, The BENELUX Semi-Finalists 2013/2014

Het 10e seizoen van 'The Clash of the Cover Bands, The BENELUX Edition 2013/2014' is aanbeland bij de BENELUX Semi-Finals die op zaterdagen 4 en 18 oktober a.s. worden gehouden in het prachtige Podium de Vorstin in Hilversum (main hall). Alle regionale rondes zijn geweest en van alle regio’s hebben de beste en populairste bands zich geplaatst bij de laatste 18 bands die verdeeld over de twee Semi-Finals ook nu weer worden beoordeeld in twee categorieën: vakjury en publieksstemmen. De winnaars én de nummers 2 in beide categorieën plaatsen zich voor de BENELUX Grand Finale die op zaterdag 20 december a.s. wordt gehouden in Nederlands grootste Poppodium 013 in Tilburg (main hall). Hier wordt de muzikale strijd om 'The Clash of the Cover Bands Awards 2013/2014' beslist en worden zowel de vakjury-winnaar als de publiekswinnaar beloond met een cd-contract met videoclip met plugging en distributie in de Benelux én een tour van 20 optredens. Beide winnaars mogen zich ook een jaar lang de beste of populairste coverband van de Benelux noemen.

De 18 bands die zich hebben weten te plaatsen voor de BENELUX Semi-Finals zijn zonder uitzondering van zeer hoog niveau en het zal dan ook de vorm van de dag zijn die bepaalt welke bands er uiteindelijk doorgaan naar de grote finale. Voor zowel de vakjury als het publiek wordt dit een zware klus. Alle bands hebben het afgelopen jaar keihard gewerkt om zowel muzikaal inhoudelijk als ook in hun podiumperformance het aanwezige talent optimaal te ontwikkelen en te benutten en staan nu voor één van de grootste uitdagingen in hun muzikale carrière. Hoe gaan ze om met de druk die een tv-productie met zich meebrengt? Lukt het ze weer om boven zichzelf uit te stijgen? Krijgen ze het publiek ademloos stil met de verplichte ballad, maar weten ze ook het publiek uitzinnig te krijgen? Hoe bereiden zij zich voor? Om u alvast een beetje kennis te laten maken met deze bijzondere topbands zullen we de komende negen weken elke maandag en donderdag voorstellen aan één van de hoofdrolspelers in de eindfase van deze boeiende muzikale strijd om 'The Clash of the Cover Bands Awards 2013/2014'.

The Joe Cocker Connection in Oosterhof LummenVandaag alle aandacht voor The Joe Cocker Connection uit Antwerpen (B). Zij won de 2e plaats bij de publieksstemmen in de Regio-Finale van België/Luxemburg op 24 januari jl in Zaal Oosterhof in Lummen. Het vakjury-commentaar toen was: Openen met The Letter, via een dampende uitvoering van Unchain My Heart en een zeer gevoelige versie van You Are So Beautiful naar een climax met With A Little Help From My Friends waarin de fenomenale leadzanger alles kon geven wat hij op dat moment nog in zich had. Alle emoties kwamen aan bod bij het onvergetelijke optreden van 8-mans Joe Cocker tribute The Joe Cocker Connection uit Antwerpen. Met een 2e plaats bij de publieksstemmen staat deze topband zeer verdiend bij de beste 18 bands van deze The Clash-editie in de BENELUX Semi-Finals in oktober a.s. in Hilversum. Dat hier de No.1 Joe Cocker tribute van de Benelux staat is een feit! Niet alleen de sounds evenaren het origineel. Technisch wordt er op het hoogste niveau gespeeld en dat de leadzanger als twee druppels water op Mr. Joe Cocker lijkt maakt het helemaal af.

The Joe Cocker Connection uit Antwerpen (B)

Kunnen jullie je in maximaal 5 zinnen voorstellen?
“The Joe Cocker Connection is een tributeband die een eigentijdse ode wil brengen aan de muziek en de artiest Joe Cocker. Wij willen de nadruk leggen op ‘a tribute to the man and his music’ en kiezen er dus voor om niet echt een imitatieband zijn, maar wel de Cocker songs op een eigen manier te vertolken zonder uiteraard de ‘Cocker feel’ uit het oog en uit het oor te verliezen. JCC is ontstaan uit de band Rockenbach, een band die een mix brengt van de meer populaire klassieke muziek met Rock en Pop…een knipoog naar The Night of the Proms, zeg maar. Zes muzikanten, twee backing vocals en uiteraard de lead vocals van Dirk Verstocken zorgen ervoor dat het Cocker plaatje klopt. Dirk wordt als het wareJoe Cocker ‘himself’ met hetzelfde stemgeluid, dezelfde intensiteit en de typische spastische armbewegingen maar toch maakt hij gedurende deze tribute, het podium en het publiek de zijne op z’n eigen unieke manier.”

Wie zijn jullie muzikale helden? Door wie/wat zijn jullie muziek gaan maken?
“Uiteraard is Joe Cocker één van onze muzikale helden, maar ook bands en artiesten die mee de muzikale geschiedenis hebben doen bepalen zoals o.a. The Rolling Stones, Beatles, Clapton, Hendrix, Dylan, enz… zijn onze voorbeelden geweest en hebben ons er toe aangezet om muziek te gaan maken. Het idee JCC is ontstaan door Dirk Verstocken, die destijds in verscheidene bands zong en veel solowerk deed, en op zoek was naar een begeleidingsband voor zijn ‘Joe Cocker project’. Zo is hij bij de band Rockenbach terecht gekomen. Na een tijdje een aantal nummers van Joe Cocker in de Rockenbach set te programmeren is er gekozen om de beide op te splitsen en te starten met het Joe Cocker tribute project dat de naam ‘The Joe Cocker Connection’ kreeg.”

Wat voor optredens hebben jullie vooral gedaan tot nu toe en wat is jullie doelstelling?
“Onze doelstelling is zoveel mogelijk te kunnen optreden voor een groot publiek op de betere podia en festivals in de Benelux of daarbuiten. Wij hebben o.a. al gespeeld op Maanrock, Lokerse feesten, Rock Schoten, Willebroek leeft, Geel zomert, voorprogramma Natalia, Witte Paard Blankenberge enz…”

Hoe vaak treden jullie gemiddeld per jaar op?
“10 tot 15 keer.”

Wat onderscheidt jullie van andere bands in jullie genre?
“Ambiance, show en intensiteit op het podium zijn onze stokpaardjes, dit gepaard gaande met een sterke muzikale set maken we er een erezaak van om dit af te stralen op het publiek. Bij JCC komt het publiek steeds op de eerste plaats.”

Hoe stellen jullie de repertoirelijst samen?
“Onze set wordt samengesteld in functie van het publiek en wat wij denken dat live werkt.”

Zijn jullie een democratische band of is er een duidelijke hiërarchie?
“De algemene leiding en nummerkeuze van JCC is in handen van Dirk Verstocken, de technische en muzikale leiding wordt door Hugo Ulens waargenomen. Alles wordt democratisch besproken in de band vooraleer er beslissingen worden genomen, op gelijk welk vlak.”

Hoe benaderen jullie de nummers? Wil je zo dicht mogelijk bij het origineel blijven of hebben jullie de intentie om de nummers een eigen smoel te geven?
“Onze benadering van nummers is en blijft steeds dezelfde, wij trachten een eigen ‘feel’ aan de Cocker-nummers te geven zonder ver uit te wijken van de originele arrangementen en met respect voor de artiest Cocker en zijn muziek en het publiek steeds in gedachten. Een tevreden publiek is voor ons een geslaagd optreden.”

De mogelijkheden voor bands om te spelen zijn de afgelopen jaren sterk verminderd en als band moet je steeds meer onderscheidend zijn. Hoe gaan jullie hier mee om?
“Wij zijn er ons zeer van bewust dat de mogelijkheden om op de betere optredens te geraken sterk zijn verminderd en daarom trachten wij onze muziek en onze set af te stemmen op het publiek en de organisatoren van festivals en muziekevenementen. Wij trachten in te schatten wat ons publiek kan vermaken tijdens onze concerten en stemmen daarop onze set af. Onze mening is dat er bij een goeie coverband, niet alleen kwalitatief op hoog niveau moet kunnen worden gespeeld maar dat er ook iets te zien moet zijn, show is dus een heel belangrijk aspect in onze set. Mond aan mond reclame is nog altijd de beste promo om op de betere podia te geraken, dit uiteraard gepaard met een professionele instelling en een aanvaardbare prijs naar organisatoren toe.”

The Joe Cocker Connection in Oosterhof LummenThe Joe Cocker Connection in Oosterhof LummenThe Joe Cocker Connection in Oosterhof Lummen

Hoe zijn jullie tot het besluit gekomen om je in te schrijven voor The Clash of the Cover Bands?
“JCC is een relatief nieuwe onbekende band en ‘The Clash’ was voor ons een uitgelezen kans om onze band bij een breder publiek bekend te maken. Ook de hoogstaande reputatie van ‘The Clash’ en het feit dat dit niet zomaar een zoveelste wedstrijd is voor bands heeft ons doen besluiten om in te schrijven. Ook krijgen we door onze deelname nu de kans om JCC te laten zien aan het Nederlandse publiek wat anders heel wat moeilijker had geweest.”

Wat heeft The Clash of the Cover Bands tot nu toe voor jullie betekend? Wat zijn de belangrijkste effecten geweest?
“Buiten het feit dat ‘The Clash’ ons tot hiertoe nog niet echt optredens heeft opgeleverd kunnen wij wel zeggen dat het aantal fans zijn toegenomen en het zeker en vast onze promo ten goede komt als één van de winnaars van de finale België en halve finalist Benelux. De naam The Joe Cocker Connection is nu stilaan bekend aan het worden en dit hebben wij voor een groot deel aan ‘The Clash’ te danken.”

Wat zijn voor jullie de voor- en nadelen van het deelnemen aan ‘The Clash’?
“Nadelen hebben wij met onze deelname zeker nog niet ondervonden, integendeel… Voor ons is ‘The Clash’ tot hiertoe een zeer positieve ervaring geweest, een zeer aangename sfeer tijdens de voorrondes en een goede organisatie en begeleiding.”

Wat is jullie mooiste herinnering (tot nu toe) in ‘The Clash’?
“De mooiste herinnering tot hier toe is voor ons ongetwijfeld de Belgische finale in Lummen. Een goede set kunnen spelen onder professionele omstandigheden wat zaal, podium en geluid betreft en voor een heel enthousiast publiek. Uiteraard heeft de uitslag wat we nadien mochten vernemen van de vakjury toegedragen aan deze (tot hier toe) mooiste herinnering.”

Kennen jullie je ‘tegenstanders’ in de BENELUX Semi-Finals? En waar denken jullie t.o.v. hen te staan? 
“Wij kennen een aantal van onze tegenstanders, maar eerlijk gezegd is dit niet iets waar we momenteel mee bezig zijn, en dit trouwens bewust ook niet willen doen. Wij willen vooral uitgaan van onze eigen sterkte als band zonder echt rekening te houden met wie onze tegenstanders zijn of wat ze doen. Ons doel is om er op 4 oktober te staan als band, een zo goed mogelijke set te spelen, het publiek te entertainen en vooral te genieten van heel het gebeuren, op en naast het podium. Dit gevoel gaan we laten uitstralen tijdens onze set en zo publiek en vakjury ervan te overtuigen om voor ons te kiezen.”

Op welk(e) punt(en) hebben jullie je het afgelopen jaar het meest kunnen ontwikkelen?
“Zeker voor ‘The Clash’, maar ook voor de toekomst hebben wij een aantal minder aangename veranderingen moeten doorvoeren in onze band. De reacties en opmerkingen van zowel vakjury als publiek na onze eerste voorronde hebben wij ter harte genomen en heeft ons doen besluiten om een paar wissels in de band door te voeren. Dit waren trouwens opmerkingen waar wij ons zelf al een hele tijd van bewust waren en daarover ook al uitvoerig hadden gesproken. Wij hebben dan voor de finale in Lummen onze bassist vervangen, omdat de technische en muzikale vaardigheden van onze toenmalige bassist eigenlijk ondermaats waren. Ook onze blaassectie (trompet en sax), haalden het vooropgestelde niveau niet en hebben wij vervangen door één zeer begenadigd saxofonist, deze beslissingen hebben onze band naar een hoger niveau getild en dit heeft dan ook zijn vruchten afgeworpen in de finale te Lummen en in de optredens die erop volgden. De groove en strakheid die onze huidige bassist in onze muziek brengt en het soulgehalte van onze sax zijn factoren die onze groep en de set naar een hoger niveau hebben gebracht.”

Waar denken jullie over drie jaar te staan?
“Hier kunnen we zeer kort over zijn en in alle bescheidenheid gezegd… maar wij willen ‘de’ Joe Cocker Tribute Band bij uitstek worden in de Benelux en daarvoor is The Clash of the CoverBands de uitgelezen kans om een eerste stap in deze richting te zetten.”

Hoe was het om op de grote(re) podia te spelen?
“JCC muzikanten zijn niet meer van de jongste en hebben al wat ervaring in andere bands gehad, dus grotere podia zijn ons niet vreemd, maar het blijft altijd een super ervaring om op grotere podia te kunnen spelen.”

Wat vinden jullie zelf het sterkste nummer dat jullie gespeeld hebben tijdens jullie deelname aan ‘The Clash’?
“Voor ons blijft onze afsluiter With A Little Help From My Friends nog altijd één van de sterkere nummers van onze set. De zachte passages afgewisseld met de bijna chaotische stukken erin doen ons zelf nog altijd kippenvel krijgen. Dit is een nummer dat nooit uit de set zal verdwijnen en ook steeds bij elk optreden als afsluiter zal worden gebracht.”

Hebben jullie bepaalde rituelen/gewoontes voordat jullie gaan optreden?
“Niet dat ik weet, misschien dat er bandleden zijn die persoonlijk wel iets hebben of doen, maar daar is dan in de groep niet echt iemand van op de hoogte… concentratie is wel hoog juist voor we het podium opstappen en als zanger moet ik altijd voor ik het podium op ga altijd even alleen kunnen zijn, maar van andere rituelen of gewoontes van bandleden ben ik niet op de hoogte.”

Stel dat jullie ‘The Clash of the Cover Bands Award’ zouden winnen, welk nummer zouden jullie dan kiezen om als single uit te brengen? Wordt het dan een cover of een eigen nummer? En waarom juist dát nummer? 
“Als Joe Cocker tribute band is het volgens ons aangewezen dat we trouw blijven aan het repertoire dat we nu brengen, en dus denken we dat een cover de beste keuze voor ons zou zijn. Wel spelen we dan met de gedachte om een minder bekend nummer van Joe Cocker te coveren, omdat we dan een creatieve vrijheid krijgen om van dit nummer een eigen versie te kunnen maken. Uiteraard laten wij ons in dat geval graag adviseren door mensen met ervaring in de platenindustrie die aan ‘The Clash’ verbonden zijn.”

Lees ook de interviews met:
L!NC uit Breda
Homemade Water uit Delft
Cups and Plates uit Middelbeers
7NA uit Enter
Men & a Lady uit Scherpenheuvel (B)
PepperJack uit Weert
CoverUp uit Delft
STEAM uit Olen (B)
Frank & The Silly Symphonies uit Den Haag
Schmimanski uit Enschede
Barking Bruce uit Antwerpen (B)
Maelox uit Groningen
Way Beyond uit Dirksland
SH!ZL uit Tiel
Bakkeliet uit Alphen
Rockbaas uit Bussum
Eagles Road uit Luik (B)


Inschrijven

Speel jij in een cover-/tributeband en zijn jullie klaar om de hele Benelux te veroveren? Geef je dan op voor de volgende editie van 'The Clash of the Cover Bands – The BENELUX Edition’! Hier kun je je inschrijven voor de volgende editie van de grootste bandcompetitie van de Benelux! Op deze website vind je meer informatie over deze spectaculaire bandcompetitie.


The Clash of the Cover Bands is powered by:

Podiuminfo Artists & Bands Booking Agency Uw logo ook hier? EVANS Artists & Bands Booking Agency
Uw logo ook hier? Maxazine RockMuZine Festivalinfo Koch
Ticketmaster Sound Vision Studio USA Music Import SONOR David Eden


Disclaimer Copyright © 2009 - 2024 The Clash of the Cover Bands